Ozonowanie

Ozonowanie jest metodą, do której wykorzystywany jest gaz – ozon (O3) czasem nazywany aktywnym tlenem, który jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekujących. Ozon cechuje się tym, że jest o niskiej trwałości, ma właściwości niepalne, ponadto łatwo rozpuszcza się w wodzie. Przy jego stosowaniu należy jednak zachować szczególną ostrożność, gdyż jest to substancja o wysokim stopniu toksyczności oraz właściwościach aseptycznych. Z tego też powodu ozonowanie powinno by wykonywane wyłącznie przez specjalistyczne ekipy posiadające stosowane uprawnienia oraz właściwe certyfikaty i atesty stosowanych do wykonania procesu sprzętów.

Ozonowanie polega na wykorzystaniu reakcji chemicznej ozonu polegającej na wchodzeniu w działanie ze związkami organicznymi o szkodliwym wpływie na ludzki organizm takimi jak pleśń, grzyby (oraz ich zarodniki), drobnoustroje (bakterie, wirusy, pierwotniaki, roztocza, alergeny). W efekcie w pomieszczeniu giną wszystkie szkodliwe związki, a w powietrzu pozostaje świeży, delikatny zapach. Podobne efekty ozonowania można m.in. odczuć w naturze tuż po burzy (wzrasta wówczas stężenie ozonu w powietrzu).Do ozonowania pomieszczeń używane są specjalne generatory ozonu, które powodują zupełnie zniszczenie szkodliwych substancji i ich eliminację z pomieszczenia. Wytwarzane cząsteczki ozonu w czasie rozkładu powodują uwalnianie cząsteczki tlenu, która łącząc się ze wspomnianymi związkami powodują ich neutralizowanie.

Ozonowanie jest metodą, dzięki której można pozbyć się z pomieszczenia szkodliwych alergenów powodujących reakcje uczuleniowe czy problemy z górnymi drogami oddechowymi. Stosuje się je również, by odświeżyć zakażone powietrze, usunąć nieprzyjemne zapachy różnego pochodzenia (zarówno naturalne, jak i sztuczne), a także usunąć wszelkie szkodliwe związki organiczne. Dzięki regularnemu stosowaniu tej metody dezynfekcji powietrze w danym pomieszczeniu jest znacznie czystsze, świeże i niweluje powstawanie wielu problemów zdrowotnych. Po zastosowaniu ozonowania przez kilka tygodni w pomieszczeniu pozostaje charakterystyczny zapach. Bezpieczne dla organizmu jest stężenie to od 0,02-0,05 ppm, natomiast stężenie powyżej 0,08 ppm ozonu we wdychanym powietrzu utrzymujące się przez okres przynajmniej 8 godzin jest już niebezpieczne dla organizmu.